2013. szeptember 9., hétfő

Napelem rendszer építése a Vígszínház tetőszerkezetére

A 2013-as év egyik kiemelkedő projektje volt Budapesten, a Vígszínház réz lemez tetőzetére 30 kW-os napelemes rendszer kiépítése. A rendkívül tagolt, díszes tetőfelületen végzett munkálatok a szokványos esetektől jelentősen eltérő szakmai megoldásokat és figyelmet igényeltek.

  
A pályázati kiírásnak megfelelően a Vígszínház igényei szerint a patinás réz lemez fedéshez jobban illeszkedő, sötétebb színű monokristályos napelem modulokat alkalmaztunk.
A választott 250Wp teljesítményű modulokat a magyar Jüllich Glas szállította székesfehérvári napelem gyárukból.
Az inverterek és a hálózati csatlakozás megválasztásakor különös figyelmet kellett fordítani az érzékeny színháztechnikai berendezések hálózati zavartatásának megelőzésére is.

A sajátos tetőkialakítás miatt a napelemek elhelyezésére a tenderkiírás engedélyezési tervdokumentációja alapján egyedi, több tonnás tüzihorganyzott acélszerkezet alépítményt terveztünk és építettünk ki. Ehhez a tető áttörési pontokon gondoskodni kellett a speciális réz bádogos visszajavításokról a megfelelő tetőszigetelés biztosításával, valamint a réz fedés miatti elektrokémiai korrózió megakadályozásáról is.



A kivitelezési munkálatok során az egyedi technikai megoldásokon túlmenően is több nehézséggel kellett megküzdenünk. A színház nyári szünete alatt kellett a teljes kivitelezést lebonyolítani, így a szoros határidő miatt a legnagyobb hőségriadó idején is folytattuk a munkálatokat az akár 80 fokosra is felhevült bádogtetőn.  
A napelemes rendszer villámvédelmének kiépítése csak alpin technológia alkalmazásával volt kivitelezhető a tetőzetnek megfelelő réz anyagú villámvédelmi felfogókkal és levezetőkkel.
A színház tetőszerkezetén a magasban történő munkavégzés mellett speciális színházi körülmények, a szűk közlekedési és szállítási útvonalak további kihívásokat jelentettek.
A helyszínen munkavédelmi koordinátorunk gondosan ügyelt a munkabiztonsági és egészségvédelmi szabályok betartására a balesetmentes kivitelezés érdekében. 

A telepített napelemes HMKE rendszer paraméterei:
-        Teljesítmény: 29 250 Wp         
-        Napelemek: 117 db Jüllich Glass JGS-250M, 250 Wp monokristályos modul
-        Tájolás: D-DNY
-        Dőlésszög: 30° az alsó tetőn, 22,5° a felső kontyolt nyeregtetőn
-        Inverterek: 3 db Fronius IG Plus 120-V3, 10 kW
-        Solar csatlakozó dobozok: HENSEL ENYSUN termékek
-        Napelem alumínium tartószerkezet: Schletter gyártmányú erősített napelem tartósín rendszer

Pojektvezető: Nyőgér Balázs, vállalkozási menedzser